Ако до края на март не влезе оператор в „Кремиковци", може да започне поетапно спиране на добивната дейност и определени заводи, съобщи Людмил Павлов от КТ „Подкрепа". 

От своя страна ръководството на комбината „Кремиковци" е внесло предложение за съкращаването на още 1500 работници, съобщи Васил Яначков,  председател на федерация Металици. към КНСБ.

Вчера ръководството на „Кремиковци" е представило отчета за дейността и разходите на комбината пред синдикатите.

След срещата металурзите запазват намерението си да протестират на 9 март, съобщава Дарик.

Ако не влезе оператор, се пристъпва вече към поетапно спиране на добивната част, коментира Павлов и допълни - ние затова правим протеста, за да не се случи, а държавата да излезе с ясна позиция какво се случва в „Кремиковци" с преговорите.

На въпрос колко пари са отишли за заплати от ноември досега, Людмил Павлов, заяви, че не разполага с конкретната сума и припомни, че имаше голямо забавяне на заплатите.

Първо са били изплатени  двете най-стари неизплатени заплати, след това е била изплатена още едната заплата. В момента се плаща ноемврийската заплата..

По разчета, който бяха направили, излиза, че това, което „Кремиковци" във този си вариант произвежда, е много по-малко от разходите, които прави.

Единствено са купувани материали, електроди, всичко това, което е необходимо, за да се поддържа заводът в това състояние, коментира Павлов.

Според него сумата не е голяма - говорим за 2 млн. лв., 1 млн. лв., 800 хил. лв. - различно в месеците, различно в поддръжката на съоръженията.

Относно крайния срок, в който може да се премине към поетапно спиране, ако не влезе инвеститор, Павлов каза, че краят на март е фаталната дата, когато ако няма оператор, „Кремиковци" няма друг избор, освен да спира добивните части и определени заводи.

Припомняме, че 5 март синдикатите се срещнаха с мениджърите на комбината, за да обсъдят възможностите за оздравяването на „Кремиковци" и изплащане на неизплатените възнаграждения на работниците.

Приемаме аргументите на ръководството, че „Кремиковци" не работи от дълго време и няма инвеститори, заяви Яначков. „В същото време не сме съгласни с това, че при тази обстановка искането за съкращения става, при положение че продължават да се държат на ръководни длъжности хора, които са пенсионери, имат дублиращи се длъжности директорски, абсолютно ненужни", каза лидерът на синдикалната организация към КНСБ в комбината.

Все още няма яснота кога ще бъдат изплатени ноемврийските заплати на всички работници, както и по какъв начин ще бъдат обезщетени хората, предвидени за съкращение. По думите на Яначков ръководството на Кремиковци е заявило, че работи по оздравителна програма за комбината.

В понеделник металурзите излизат на поредния си протест, който ще завърши с палатков лагер пред Министерския съвет.