През летния сезон по-лесно ще пътуваме към Южното Черноморие, отколкото към Северното. Където и да погледнем картата на България, навсякъде има строителни дейности", коментира пред журналисти регионалният министър Лиляна Павлова, цитирана от репортер на News.bg

Тя отбеляза, че за голямо съжаление най-добрият строителен сезон е летният: „Това е изключително неприятно за всички, които пътуват, но от друга страна - е единственият шанс за нас да строим. Не можем да строим, ако температурите не ни го позволяват. Трябва да разчитаме на разбиране, защото строителството и ремонтите, които правим са в полза на всички нас да пътуваме по-бързо и по-безопасно."

Павлова направи кратка „разходка" по участъците със затруднено движение, започвайки от Северното Черноморие към Южното: „Безспорно естакадата на Девня. Има и други пътни участъци, които ремонтираме. Всичко е с цел безопасност. През цялото ще има затворени участъци на магистрала „Хемус" в участъка преди Варна, като има и определени обходни пътища. Там малко ще се забави движението, така че пътуващите трябва да си предвиждат повече време за пътуване."

Слизайки на юг, Павлова стигна до „добрата новина" за Бургас: „Буквално след дни - на 29 юни, ще бъде пуснат за движение пътният възел в бургаския квартал "Меден рудник". Добрата новина за Бургас е, че там ще е по-спокойно."

По думите на регионалния министър, безспорно завършването на магистрала „Тракия" ще улесни движението. "За съжаление тя няма да бъде готова тази година, предвидена за следващото лято. Със сигурност пускаме Лот 2 на 1 юли. Имаме увереността на колегите, които правят Лот 3 от Нова Загора до Ямбол да бъде готов до средата на юли. Така че за пиковия сезон до Ямбол ще се пътува бързо и комфортно по магистрала, а от август се надявам и до Петолъчката", уточни Павлова.

Продължава активното строителство на магистрала „Струма". Там в пика на сезона ще има обходи, ще има затваряне на пътя. „Там също няма да е леко", подчерта министърът и добави: „Започва строителството на продължението на магистрала „Люлин", която в момента свършва в нищото. Ще изграждаме там и кръстовище на три нива, което да облекчи трафика."