В редакцията ни се обади полският гражданин Мариус Иржи Премик, инвеститор в един от българските инвестиционни посредници, който има офис в родината му. Направихме интервю с него поради изключителната тревожност на сигнала, който подаде - за източване на лични данни и опит да бъде притеглен като клиент към конкурентна компания. При това неговите съмнения падат върху служители в Комисията за финансов надзор на България, които, вероятно като проверяващи, са имали достъп до данните му.

Г-н Премек, разкажете ни вашата история през призмата на опита ви с българската финансова система.

Станах клиент на един български посредник, не знам дали е уместно на споменавам името му, тъй като осъзнавам, че този разговор може да има и негативно влияние върху самата компания, което със сигурност не е търсен от мен резултат. Може би е коректно да се иска тяхното позволение. Само ще спомена, че посредникът е на пазара от 2008 година, като в края на 2010 сменя своите собственици и от тогава разширява дейността си в Eвропа. (Бел.ред. Споменатият инвестиционен посредник е „Глобал Маркетс" ООД. Редакцията запазва правото си да потърси коментар от споменатата фирма.).

Историята започва с полет до София, където сключих договор с тях, тъй като нямаха представителство във Варшава, където живея. Преживяването беше стандартно, като с всеки друг посредник, понякога печелех, а понякога губех от инвестициите си, което е стандартно за търговия на борсата.

Притесненията ми дойдоха някъде към май 2013 г., когато получих няколко обаждания от лице, говорещо слаб полски, което ми направи предложение да преместя инвестиционната си сметка при него.

В какво точно се състои проблемът?

Самото обаждане бе изненадващо за мен. Като собственик на средно голяма фирма в Полша, всекидневно получавам различни обаждания, но считам за доста странно да са от български брокер, занимаващ се с търговия с финансови инструменти. Първото обаждане бе по-скоро информационно, но в последвалите телефонни разговори разбрах, че въпросният брокер знаеше всичко за моите лични инвестиции и отношенията ми с посредника, с който вече работех в България. В началото си помислих, че става въпрос са размяна на лични брокери. Знаете как е, някой намира по-добри условия за работа другаде и прехвърля клиентите на наследника си. В стремежа си да разбера дали става въпрос за нещо подобно няколко пъти направих опит са разбера от къде има моя телефонен номер. В началото отговорите бяха стандартни - база данни, „Жълти страници" (телефонния указател)...

Предполагам, че с моята настойчивост малко или много бях изнервил брокера, защото стана ясно, че са намерили телефонния ми номер от, по техни думи, „сигурен източник от регулаторните органи на България". Като чух този отговор първоначално се изсмях, но явно човекът от другата страна на телефона бе неопитен или с желание да привлече моето внимание, затова продължи да ме убеждава в правотата си и източника. Той дори ми заяви, че за доказателство може да цитира номера на договора ми и паролата ми за потвърждаване на транзакциите ми, които са предоставени от мен на инвестиционния посредник, с който вече работих. Всичко това е много притеснително и със сигурност нарушава моите права. Това е риск за мен от неправомерното използване на личните ми данни. А лицето от България говореше надменно и заплашително и настояваше да стана клиент на представлявания от него инвестиционен посредник.

Това е практика, която не сме срещали в Полша, поне не в този формат. Пазарната икономика предвижда съревнование между пазарните играчи, но когато това не е по правилата създава притеснения и риск за обикновените граждани. Затова предприех най-стандартното действие като потребител - оплаках се на съответните органи в Полша. За жалост ми обясниха, че те могат да направят много малко в защита на моите права в България без съдействието на българските власти. И единственото, което мога на издействам, е да направят проверка на клона на посредника във Варшава и евентуално да си сътрудничат с колегите си в България.

Ако разбирам правилно, българският посредник, чрез който търгувате на борсата, не е опазил личните ви данни.

Така изглежда. Лицето, което се опитваше да ме привлече като клиент беше доста нагъл и ме изненада с детайлната информация, която имаше. Призна, че могат да „разберат" всичко за мен, защото получавали информация директно от българския регулатор, както вече споменах. Единственото, което ми хрумна след тези думи е, че някой предоставя или изнася, не знам как точно да се изразя, данни от регулатора ви към лица, които не би следвало да ги имат.

Искате да кажете, че данните ви са изтекли от регулатора без ваше изрично съгласие?

Не мисля, че някой би се съгласил данните му да се разменят в чужда държава, независимо дали от регулатор или от частно лице. Обадих се в инвестиционния посредник, с когото официално работя и ги попитах как е възможно мои данни да попаднат в ръцете на непознат. Увериха ме, че това няма как да се случи чрез тях, че не дават информация на външни хора освен изисканата от регулаторите им по съответния правен и административен начин, което от своя страна съвпадна с версията на лицето по телефона. След всичко събрано като информация от мен стигнах до заключението, че явно регулаторът не е стриктен в защитата на данните, които изисква от поднадзорните си лица.

Направихте ли опит за среща с брокера натрапник?

Опасявам се, че поради прибързаните си действия изплаших човека, който толкова много настояваше за среща. Тъй като след поредното настояване казах, че възнамерявам да се обърна към Комисията за финансов надзор в Полша, за да се изясни как точно стоят нещата с „вътрешната информация", телефонните обаждания спряха. А когато аз направих няколко опита са се свържа, първоначално имаше само свободен сигнал, а в последствие телефона бе изключен. Разбира се, оставих номера на служителите в комисията, тъй като им бе необходим за жалбата.

Какво смятате да предприемете оттук насетне? Обвинявате ли пряко българския регулатор?

Най-вероятно ще изтегля инвестициите си от инвестиционния посредник, с когото работя досега. Предполагам, че те едва ли имат пряка вина за случилото се с мен, но както повечето хора на мое място, едва ли биха позволили такава открита гавра и подигравка с личните им данни. От друга страна, няма как пряко да обвиня регулатора ви в изнасяне на информация. Единственото ми доказателство, ако мога така да кажа, е просто телефонен номер. За мое съжаление като че ли България и случващото се в страната Ви, не е подходящ партньор за работа с останалата част от Европа и ЕС. За никого също така не е тайна, че страната ви не се слави с отлични мерки за борба с корупцията и машинациите по високите етажи. Уви, в моя случай става въпрос за по-ниско ниво, но както виждате, наглото поведение и грешка на един служител ми показа, че дори и обикновени хора като мен могат да попаднат ненадейно в нечии игрички.

Благодарим, че пожелахте да говорите с нас и да дадете това интервю.

Направих го за останалите като мен, които искат и се занимават със своето хоби - търговия с акции. Няма кой да ги защити от некоректно конкурентно поведение между фирми или хора, освен ако те самите не внимават. Вярвам в държавните институции, но не и когато работят срещу хората. Не ме мислете сърдит пиян поляк, а за човек, които иска да се разчуе за една опасна порочна практика.