Между 150 - 170 служители на електроразпределителното дружество Е.ОN ще бъдат освободени, поради недостиг на средства за работни заплати, твърди БТА.

Анализът на компанията показал, че съществува потенциал за оптимизация на броя на служителите на цялата територия на Североизточна България.

Преди да премине към освобождаване на служители, ръководството на компанията ще предприеме оценка на квалификацията и работата на всички свои служители в деветте регионални центъра.

На част от персонала ще бъде предложено да напуснат компанията срещу обезщетение в размер на 4 до 16 брутни месечни заплати.

Оптимизиране на персонала предстои и в ЕВН.
Конкретният брой служители, които ще напуснат още не е ясен, но ще им бъдат изплатени предварително определен брой заплати и по този начин компанията разчита те да напуснат по свое желание.

"Намаляването на персонала няма да повлияе на качеството на обслужване, смятаме, че то може да бъде повишено дори и с по-малко на брой служители", заявиха от ЕВН.

От дружеството посочиха, че се надяват да подобрят качеството на услугата, макар и с по-бавни темпове от очакваните, заради по-ниския процент увеличение на цената на тока, който им бе предоставен от ДКЕВР.

Засега и Е.ОН и ЕВН изчакват с въвеждането на тримесечното отчитане на тока.

От ЧЕЗ отказват информация дали ще има съкращения на персонала на компанията.

Калкулации за ефекта от въвеждането на тримесечното отчитане ще бъдат направени едва след приключването на първия тримесечен период, тоест след 7 септември, посочват от дружеството.

Синдикатите провеждат допитване за ефективна стачка в дружествата, след което ще събират подписите на над половината от работещите. Няма да позволим съкращенията, защото ще доведат до влошаване на условията на труд за тези, които останат, посочи днес пред news.bg Божидар Митев .

"Не можеш да съкратиш в Е.ОН 1400 души и да твърдиш, че си инвестирал в заплатите. Това е просто безобразие. Надявам се никой да не им вярва. Същото е положението и с чехите", каза инж.Божидар Митев, учредител и председател на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, в интервю за e-vestnik.bg от 30 юни 2008 година.

Преди да въведат тримесечното отчитане, те съкратиха 300 места от 1 май. Преди това бяха съкратили 1100. Сега от 1 октомври ЧЕЗ ще освободят 150 души от "Поддържането", коментира синдикалистът.

И не липсата на инвестиции, а липсата на персонал за поддържане на мрежата и съоръженията може да доведе до влошаване на качеството на електрозахранването",.

"И в трите компании се работи в нарушение на Кодекса на труда. Няма постоянни аварийни екипи освен в големите градове, както имаше навремето", допълва Митев.