В сряда 27 декември, Молдова подписа споразумение за подкрепа на членството на Русия в Световната търговска организация, след като от Кремъл обещаха да ускорят решаването на проблем свързан със селскостопанските връзки между страните.

Договорът беше подписан от руския икономически министър Герман Греф и молдовския търговски министър Игор Додон, пише днес Mosnews.

Припомняме, че Молдова не веднъж се опита да блокира пътя на Русия към СТО, след като руското правителство забрани вноса на вино от малката страна през март тази година. Русия се оправда с това, че молдовското вино съдържа пестициди. От Молдова контрираха, че това е политическо решение. Страната е една от най-бедните в Европа, която разчита на износа на вино, за да пълни държавния си бюджет.

Сега Русия трябва да постигне договореност за СТО с Коста Рика, Ел Салвадор и Гватемала. Най-голямата пречка за Путин и правителството му обаче ще е Грузия. През тази година, Русия забрани вноса на грузинско вино и минерална вода, както и наложи икономическа блокада на страната, след като грузинското правителство арестува двама руски дипломати по подозрение в шпионаж. Междувременно, продължава напрежението в двата грузински региона Абхазия и Южна Осетия.