Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" към Министерството на транспорта от днес, 22 декември 2006 г., започна предоставянето на лицензи на Общността за международни автомобилни превозвачи.

Това стана възможно след обнародването в днешния брой на Държавен вестник на Тарифа № 5 за държавните такси, които се събират в системата на МТ.

Всички превозвачи, които са подали коректно съответните заявления по реда на Наредба № 11 на министъра на транспорта, ще получат лиценз на Общността.

Подалите заявление за лиценз до 14 декември 2006 г. могат веднага да ги получат. Подадените заявления след тази дата ще бъдат предоставени до края на тази година. Лицензите ще се получават след заплащането на следните държавни такси:

  • Чл. 89а. За издаване на лиценз на Общността на превозвач за извършването на превози на пътници или товари се събира такса от 2000 /две/ хиляди лева.
  • Чл. 896. За издаването на лиценз на Общността на превозвач, притежаващ валиден лиценз за международни превози на пътници или товари, се събира такса от 500 /петстотин/ лева.
  • Чл. 90а. За издаването на заверено копие на лиценз на Общността за извършването на превози на пътници или товари се събира такса от 10 /десет/ лева.
  • Чл. 93 т.3 За един брой ЕКМТ разрешително за 12 месеца се събира такса от 1 560 /хиляда петстотин и шестдесет/ лева.

На вниманието на превозвачите, които желаят да получат лицензите си до края на годината: служителите от ИА „Автомобилна администрация" ще работят извънредно на 22, 23, 27, 28, 30 декември 2006 г