Подкрепяният от ЕС огромен проект за тръбопровод за пренос на природен газ от Централна Азия с цел да се намали зависимостта от руския внос на енергийни ресурси, ще получи голям тласък следващата седмица, когато лидерите на страните-участнички се срещнат в Турция, за да подпишат дълго отлагания договор за осъществяването на Набуко, съобщи WSJ.

Тръбата, която ще пренася природен газ от Каспийско море и Близкия Изток през Турция към сърцето на Европа, заобикаляйки Русия, трябва да бъде започната през 2014 г. и се очертава като приоритетен проект за 27-те страни членки на Европейския съюз.

Между-правителствени споразумения ще бъдат подписани в Анкара от представителите на всичките пет страни през които ще премине Набуко: Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия. Това се разглежда като важно събитие и може да отключи милиардите евро за финансирането на проекта.

Признак, че силата на инерцията зад оценения на $11 млрд. газопровод се увеличава е , че Йошка Фишер, бившият германски външен министър, е назначен за главен лобист на  проекта.

Герхард Шрьодер, бившият германски канцлер, от другата страна подкрепя явно проекта на Газпром, Северен поток, който ще пренася руският газ през Балтийско море до Северна Германия, заобикаляйки Украйна.

Европа получава една четвърт от своя газ от Русия и усилено търси алтернативи, особено, след като конфликтът между Русия и Украйна през януари, доведе до прекъсване на газовите доставки.

Но Набуко, по името на известната опера на Верди, е обвит в несигурност. Консорциум от шест компании е склонен да инвестира в проекта в момента, когато бъде сигурно, че може да се осигури достатъчно газ за тръбопровода, а потенциалните доставчици не желаят да подпишат дългосрочни договори за газта, докато не са сигурни, че инфраструктурата, ще бъдат изградена.

Друг конфликтен момент е, че Турция, която е ключова транзитна страна, настоява най-малко 15% от капацитета на тръбопровода да бъдат отделени за нейна собствена употреба и за ре-експорт.

Набуко среща и конкуренцията на руския проект, Южен Поток, които ще преминава по дъното на Черно море и през България.

В края на миналия месец Азербайджан, спряган за основен доставчик за Набуко, показа че е готов да даде на Русия приоритет за продажбите на газ от големите нови находища Каспийско море.