В понеделник акциите в Азия поскъпват, водени от най-голямото от началото на годината засилване на японските банки. Пазарът предполага, че най-лошото от загубите за кредитните пазари вече е отминало, пише Bloomberg. Близо половината от водещите индекси в Азия са се повишили.

Индексът MSCI за Азиатско - Тихоокеанския регион се покачи с 0.7% до ниво 150.20 и е на път да затвори на най-високо ниво от 15 януари. Сред десетте индустрии, включени в този индекс, финансовият сектор бележи най-значителен ръст.

Японският Nikkei 225 също се покачи с 0.1%. Само че китайският CSI 300 падна за пръв път от пет дни поради притеснения за възвръщаемостта от инвестициите в акции и покачващите се разходи, които вредят на печалбата - обяснява Блумберг.

"Пазарът вярва, че кредитната криза е приключила", казва директор по инвестициите в Токио.

Оптимизмът обхвана търговията с акциите на японските банки. Най-голямата публично търгувана банка на Япония Mitsubishi UFJ, добави 8.9% пазарна стойност. Банка номер две по приходи, Mizuho Financial, скочи с 7.5%. Индексът Topix Banks Index поскъпна с цели 8.2%, като миналия петък вече бе на плюс с 4.9%.

Сред печеличшите акции на компаниите в Азия бяха Brother Industries, Mitsubishi Estate, Samsung Electronics. Най-голямата застрахователна компания на Китай China Life обаче губи 5.1% цена на акциите си в Шанхай. Според компанията, нетните приходи от застраховане спадат с 10% до 15.1 млрд. юана през първото тримесечие, през което водещият национален борсов индекс загуби 29%.

На 25 април японската статистическа служба публикува данните, че потребителските цени в страната през миналия месец са се увеличавали с най-високо темпо от десетилетие насам. В Япония това е добра новина и събуджа надежди, че страната се измъква от дефлационната спирала, потискаща кредитирането. Поскъпването засили също и очакванията японската централна банка да повиши лихвените равнища, което ще позволи на банките да взимат по-висока цена за кредитните операции.