Съветът на Газпром през тази година може да се попълни с независими директори - в списъка на кандидатите са попаднали ръководителите на руските борси ММВБ и „Санкт Петербург", пише днес руската бизнес медия „Ведомости".

Вчера съветът на директорите на Газпром е утвърдил 19 кандидата за членове на новия съвет. Всички настоящи директори попадат в новия списък. Сега шест от 11те места заемат представители на държавата, в това число председателят на управлението на Газпром Алексей Миллер и вицепремиерът на РФ Дмитрий Медведев.

Други две места заемат ръководителят на  E. On Ruhrgas Буркхард Берган и независимият директор, основател на Обединената финансова група Борис Федоров. Останалите три места се заемат от мениджърите на монополиста.

Държавните чиновници са предложили осем кандидата за съвета на директорите, включително Миллер и Медведев, информира представител на Газпром. Но в списъка са попаднали и някои нови имена - президентът на ММВБ Александр Потемкин и президентът на Фондовата борса "Санкт-Петербург" Виктор Николаев.

Ръководителите на борси могат да влизат в съветите на директорите на емитентите си. Например председателят на съвета на директорите на лондонската борса Кристофър Гибсон-Смит е независим директор в Lloyds TSB Group и член на съвета на директорите на строителната The British Land Company.

Независими кандидати за членове на съвета на директорите на Газпром са предложени и от дъщерните предприятия на монополиста, за да имат акционерите повече възможности за избор.

Списъкът на Газпром се отличава с голямо разнообразие. За първи път за място в съвета на корпорацията претендира учен - научният ръководител на Висшата школа по икономика Евгений Ясин. Той е изявил желание да поддържа „независима позиция". Както и през 2006, в списъка на кандидатите са президентът на Руския съюз на промишлеността и предприемачите Александр Шохин и заместник-председателят на "Ренессанс Капитал" Боб Форесман.

Независимо от богатия избор обаче, акционерите на Газпром са традиционно консервативни. Последните няколко години съставът на съвета не се е променял. В миналата година фаворит е бил Шохин, няколко години за място в съвета са се борили предствители на миноритарните акционери, но победител неизменно е излизал Федоров.

През тази година са възможни промени. Газпром може да увеличи числото на независимите кандидати в директорския съвет, за да попадне в котировъчните листи от най-високо равнище на руските борси. За да се попадне в списъка А1, трябва да се изберат поне три независими директора. Сега акциите на монополиста се търгуват в списъка Б на ФБ "Санкт-Петербург", а в РТС и ММВБ акциите на Газпром се търгуват извън списъка.

Но за да се изберат независими, трябва да се пожертва някой от „своите". Това може да стане или за сметка на мениджърите на Газпром, или за сметка на миноритарните акционери.

Числото на кандидатите от миноритарните акционери е съкратено. За да се предложи кандидат, трябва да се държат минимум 2% от акциите на компанията -  директорът на Vostok Nafta Сергей Глазер (държи 1.3% от Газпром) не е отговорил на това условие и не е бил допуснат до надпреварата. В списъка го няма и Вадим Клейнер от Hermitage Capital Management, който няколко години подред е участвал в балотажа.

Ведомости напомня, че през 2006 Газпром е добил 540,4 млрд.куб.м. газ с чиста печалба за първите шест месеца на 2006 около $12.5 млрд. На държавното Росимущество принадлежат 38,37% от акциите, на също държавния Роснефтгаз 10,74%. 6.9% са на афилирани компании. "Нафта-Москва" има над 4%, E. On Ruhrgas контролира 6,5%, клиентите на Deutsche UFG - около 3%, а фондът Vostok Nafta - 1,3%.