Една от най-големите американски борси Nasdaq предложи да закупи скандинавския си конкурент OMX за 23 милиарда шведски крони, или близо 3,3 млрд. долара. Информацията е на шведското бизнес издание Dagens Industri, цитирано от lenta.ru.

Според медията, днес ръководството на OMX се събира да реши отношението си към предложението. Но от OMX засега не са дали официално потвърждение за преговорите си с Nasdaq. Пазарната капитализация на шведската борса е едва 19,2 млрд. шведски крони, тоест предложението на Nasdaq е 20% над стойността на компанията. Акциите на OMX на 12 април скочиха с 13%.

OMX управлява борсите в Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Рейкявик, Рига, Талин и Вилнюс. В края на март OMX е обявила, че излиза и на руския пазар, създавайки съвместно с борсата „Санкт Петербург" и компания RX нова международна фондова платформа.

В течение на цялата 2006 от Nasdaq се опитваха да купят най-голямата европейска борса London Stock Exchange (LSE). Но акционерите на британската компания отказаха да продават дяловете си.

Предложението на Nasdaq идва във време на консолидация на световните борсови пазари. В края на март американската NYSE приключи изкупуването на европейската Euronext. Обединената борса е първата презатлантическа фондова платформа. Освен това NYSE сключи стратегически алианс с Токийската фондова борса.