Централната банка на Швеция Riksbank, която е най-старата централна банка в света  неочаквано намали референтния си лихвен процент до рекордно ниските 0.25%, за да стабилизира банковата система на страната, която е под сериозен натиск заради експозициите на местните финансови компании в преминаващите през тежка корективна криза икономики от Балтийския регион.

Базираната в Стокхолм Riksbank, основана през 1668 г., намали седем дневната репо ставка с четвърт процентен пункт, при очаквания на пазара да остави без промяна основния лихвен процент.

Oт Riksbank заявиха, че сегашното състояние на икономиката изисква отхлабване на монетарната политика.

Решението на управителния борд на финансовата институция за лихвата не е било единодушно, като един от членовете на съвета е предложил понижение на лихвата до 0%.

От банката отчитат, че има сигнали, че икономическата конюнктура ще се подобри през следващото тримесечие, което може да даде възможност за повишаване на лихвата до 0.3%, като в такъв случай тя вероятно ще остане на това ниво до третото тримесечие на  2010г.

От банката очакват лихвата да достигне 1.8% през третото тримесечие на 2011 г. и 4.0% през третата четвърт на 2012 г.

От Riksbank понижиха прогнозите си за икономическото развитие на страната и сега очакват спад с 5.4% за тази година, спрямо предишна прогноза за свиване на брутния вътрешен продукт с 4.5% и отчетения за 2008 г. спад с 0.2%

Банкерите обаче направиха възходяща ревизия на очакванията си за икономическото развитие през 2010 г. до ръст от 1.4% (1.3% преди).

Riksbank, очаква стабилна негативна инфлация през тази година, въпреки че покачи прогнозите си за движението на потребителските цени до спад с 0.2% спрямо предишните очаквания за понижение с 0.3%. През 2010г. се очаква инфлацията да е 1.4% спрямо 1.3% предишна прогноза.

ОИСР очаква брутният вътрешен продукт на най-голямата скандинавска икономика да се свие с 5.5% тази година, докато безработицата да се увеличи до 11.4% през следващата година.