Откриха обновената разпределителна уредба (ОРУ) в подстанцията на НЕК в „Пловдив", съобщиха от изпълнителя по проекта Сименс.

Проектът включва разширение и реконструкция на разпределителната уредба с мощност 400 кV, като съоръженията са подменени с нови, с високи технически параметри, отговарящи на изискванията за такъв важен енергиен възел от електроенергийната система на България.

Стойността на ремонта е 8.5 млн. евро, като реконструкцията се наложи заради предстоящото присъединяване на изграждащия се електропровод 400 кV "Златица - Пловдив" и на бъдещи електропроводи на юг от град Пловдив. Парите за ремонта са в рамките на отпуснатия от ЕБВР заем, който е в размер на 41 млн. евро.

Проектът за разширение и реконструкция в подстанция „Пловдив" е част от цялостната програма на НЕК ЕАД за рехабилитация и модернизация на електропреносната система в страната - проект Енергия 2.

Той се осъществява чрез съвместно финансиране с държавно гарантирани заеми от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и собствени средства на НЕК ЕАД.

Общата стойност на проект Енергия 2 е 153 млн. евро.