„Български държавни железници" (БДЖ) ЕАД ще актуализират цените на някои услуги от днес, като промените засягат най-вече билетите за пътническите и бързи влакове на къси и средни разстояния.

Промяната на цените на превозите на къси и средни разстояния е продиктувано и от необходимостта БДЖ да бъдат конкурентни на автомобилните превозвачи, съобщават от дружеството.

Във вътрешноградската зона на София (т.е. от Централна гара София до Захарна фабрика, Горна баня, Божурище, Банкя и др.) билетът ще струва 0.70 лв., а във вътрешноградските зони на другите големи градове (Пловдив, Бургас, Плевен, Велико Търново, Шумен и др.) - 0.60 лв.

БДЖ ще актуализира и зоновите цени, които бяха въведени миналата година за пътувания в някои участъци в района на София и Пловдив.

От днес зоновата цена за пътуване в една зона ще стане 1.00 лв., а за пътуване в две зони - 1.80 лв.

За да се преустанови практиката пътници да пътуват без билет в тези участъци, БДЖ увеличават и цената на билет, издаден във влака.

С около 5% ще бъдат увеличени цените на билетите за пътувания с новите дизелови мотриси Desiro. Според БДЖ това ще позволи да се поддържат постигнатите високи нива на комфорт и качество на услугата.

Новите цени на абонаментните карти "Младеж" и "Класик" стават съответно 30 лв. и 45 лв.

Запазва се привилегията за безплатни пътувания, които се предоставят на определени социални групи (деца на възраст до 7 години, ветерани от войните, многодетни майки и др.).

Въвежда се нова търговска оферта за т.нар. "пътуване на малки групи". Преференциалната цена на този тип пътувания е 15 % по-ниска от редовната цена на билета.