Nvidia, един от най-големите производители на графични процесори в света заяви, че не вижда признаци за забавяне на потреблението, и дори очаква нарастване на продажбите при по-малките устройства, разполагащи с възможности да възпроизвеждат видео и игри с висока резолюция.

Американската компанията смята, че най-мощните чипове, предназначени за персонални компютри и за геймърите ентусиасти във все по-голяма степен ще се интегрират и в смартфоните и в други мобилни и интернет устройства.

Компанията обяви в неделя нова генерация процесори, наречена "Тегра", за тези компактни мобилни и интернет устройства.

"Всеки се нуждае от визуален достъп на място. Хората искат да качват видео на техните Ай Поди, да теглят снимки и да създават албуми с тях," каза Роб Ксонер, вицепрезидент на Корпоративен маркетинг в Nvidia.

Потребителите усещат последствията от кризата, икономическото забавяне и повишаването на цените на много продукти и заради това от компанията очакват, по-малките устройства, с които може да се сърфира в Интернет и да се играят игри със сложна и тежка графика да реализират по-големи продажби.

Очаква се само от модела на Асус- Eee с 9-инчов дисплей, който струва около $500, да се продадат 5 милиона броя през тази година, и 10 милиона през следващата.

От Интел заявяват, че не би било изненада, продажбите на това, което те наричат ноутбук компютри като Eee-PC и други да достигнат 50 милиона броя до 2011 година.

"Потребителите сега изискват визуално производителни компютри за техните приложения, без да дават много пари", казва Майк Рейфилд, генерален мениджър на Nvidia за мобилните устройства. Според него търсенето на високо-производителните графични продукти на компанията ще расте и в космическата промишленост, кино индустрията, енергетиката, науката и здравеопазването.

Големите конкуренти на основаната през 1994 година в Санта Клара компания са Интел и AMD.

Nvidia, държи първенството с дял от около 60% на пазара на дискретни графични ускорители и заема второ място след Интел на пазара на хардуерни графични решения като цяло.

Очаква се печалбата на Nvidia за тази финансова година да нарасне с близо 3% спрямо миналата и да достигне $774.89.

Акциите на компанията се повишиха с 5% в петък на борсата в Ню Йорк при повишение на индекса Nasdaq с 0.6 пункта и достигнаха $24.70 за акция.