Всички магазини на БИЛЛА - България в страната са безопасни и няма риск за клиентите и служителите на веригата.

Това заяви на специална пресконференция изпълнителният директор на БИЛЛА - България Емил Стефанов по повод изнесена в медиите информация вчера, че магазините се рушат и са рискови за клиентите.

Информацията е погрешна, изненадани сме от този опит да се урони доброто име на веригата, заяви финансовият директор на БИЛЛА - България Венцислав Чолаков.

На въпрос на Мoney.bg кой се опитва да урони името на веригата, Чолаков отговори, че се наблюдава една тенденциозност, но не могат да бъдат посочени конкретни имена.

Той уточни, че все още не е ясно дали БИЛЛА ще предприеме законови мерки срещу софийския районен прокурор Пламен Георгиев.

Именно Георгиев разпространи сигнално писмо до кметовете на общини, на чиято територия функционират магазини на веригата, с което разпореди на местните власти да предприемат действия по член 195 от ЗУТ.

Тези данни трябвало да подпомогнат разследването, което той води за установени дефекти, повреди и големи деформации на конструктивни елементи на множество магазини БИЛЛА.

Юрисконсултът на фирмата Таня Бузева заяви, че в края на юни т. г. БИЛЛА - България е възложила експертиза на всичките си магазини на екип от Центъра за научни изследвания и проектиране към УАСГ.

Техническата експертиза, подписана от ръководителя на екипа проф. Димитър Назърски, потвърдила, че обектите се намират в нормално състояние, без съмнение в носещата способност и издръжливост на конструкциите.

От своя страна проф. Назърски заяви, че всеки един от обектите преди въвеждането му в експлоатация е бил приет от комисия на ДНСК, което според него означава, че самата държава става гарант на сградите.

Що се отнася до срутилия се таван на БИЛЛА - Подуене, от компанията заявиха, че все още тече следствие, случаят е изолиран и става дума за форсмажорни обстоятелства, при които е станал инцидентът.

Припомняме,че това стана по време на една от големите летни бури в София.