Най-голямата борса за енергоносители в света, Нюйоркската стокова борса (New York Mercantile Exchange, NYMEX) се подготвя да бъде продадена. Източници запознати със сделката са споделили за агенция Bloomberg, че в качеството на купувачи се разглеждат борсите NYSE Euronext, Deutsche Boerse и Чикагската стокова борса (СМЕ).

Източниците, които са пожелали анонимност, са съобщили, че предполагаемата цена ще бъде 155 долара за една акция, което е 11% над закриването на 14ти юни. По този начин борсата се оценява на $14,3 млрд. Акциите на NYMEX след слуховете за възможното поглъщане са се качили с цели 12% за седмицата.

Представители на NYSE Euronext, Deutsche Boerse и СМЕ засега са се въздържали от коментари.

Сделката е вероятна като се отчете тенденцията за консолидация на световните финансови площадки. През април 2007 година премина сливане на американската NYSE и европейската Euronext, на стойност $14,6 милиарда. През пролетта на 2007 американската Nasdaq обяви покупката на скандинавската площадка OMX за $3,7 млрд. През май Deutsche Boerse обяви намерението си да купи нюйоркската борса за търговия с производствени инструменти ISE за $2,8 млрд.