На двудневна среща днес в Атина, представители на акционерите в Международната проектна компания (МПК) от Русия, България и Гърция ще обсъдят създаването на екологичен фонд към проекта Бургас-Александруполис, съобщи пресцентърът на МРРБ.

Идеята е средствата в него да се набират чрез отчисления от приходите на компанията и при необходимост с тях да се покриват евентуални щети.

На срещата ще се обсъждат и начините на защита на миноритарните акционери - компаниите от България и Гърция, при регистрирането на МПК, мястото на регистрация на компанията и осигуряването на доставките с петрол за пълно натоварване на съоръжението.

В Атина сериозно внимание ще бъде отделено на екологичните параметри на проекта.

Българската страна ще предложи преди старта на строителството на нефтопровода Бургас - Александруполис да бъде извършена предварителна екологична оценка на Бургаския залив.

Припомняме, че на 15 март тази година в Атина бе подписано Тристранно споразумение за петролопровода "Бургас - Александруполис. Според него, собственик на петролопровода е МПК, в която акционерното участие е разпределено по следния начин - 51% за руската страна и по 24,5 % съответно за българската и гръцката страни.