С творби на импресионисти, модернисти и съвременно изкуство, аукционите Кристи и Сотби смятат да получат най-високите получавани някога в Европа печалби, пише The Financial Times.

Очаква се произведения на изкуството на стойност до 400 млн. паунда ($787 млн.) да сменят собствениците си до петък. За да се възползват от случая, и двете търговски къщи повишиха комисионните си.

През ноември аукционите в Ню Йорк поставиха нови стандарти за цената на картините. Бумът на пазарите на изкуство е породен от новите купувачи от Русия, Индия, Китай и Близкия Изток. Своята роля играят и по-високите бонуси във финансовия сектор.

Купувачите на търговете ще заплатят на търговските къщи премия от 20% за първия четвърт милион паунда, а за следващите суми – 12%. Старите комисионни бяха 20% за първите 100,000 паунда и 12% за останалата част от цената. И от Сотби, и от Кристи са заявили, че промените са необходими, за да могат останат прочутите аукциони конкурентни.

Най-високи са прогнозите за платното на Франсис Бейкън (художник-модернист, съименник и далечен родственик на философа от XVI век) Study for Portrait II, една от прочутите му картини на папата. Очаква се на търга за след-военно и съвременно изкуство в четвъртък цената й да достигне 12 милиона паунда.

Това ще е достатъчно да се счупи досегашния рекорд от $15 млн., които бяха платени за неговата Version No. 2 of lying figure with hypodermic syringe в Ню Йорк миналия ноември.

Платната на импресионистите и модернистите, които традиционно са най-скъпите на този пазар, този път са представени от Les Deux Soeurs на Реноар и Trois danseuses jupes violettes на Дега, които се оценяват между 4 и 8 милиона паунда.