Около три хиляди стрелци на глигани и елени във Варненско и Добричко лъскат чифтета за събота. Открива се ловът на едър дивеч. Най-нетърпеливи са авджиите от общините Дългопол, Долни чифлик, Аксаково и Тервел, където по традиция се отстрелват най-много диви прасета, пише „Народно дело".

 От Съюза на ловците и риболовците предупреждават, че много от дружинките ще бъдат проверени по време на лова с дрегер за употреба на алкохол. Те са категорични, че черпенето трябва да започне, след като се приберат пушкалата. За глигани и елени в двете области ще ловуват и чужди авджии. Предимно немци, австрийци и руснаци. Според приблизителната статистика през миналата година приходите от ловния туризъм за страната са около 3 милиона евро.

Същите са очакванията и за тази. Най-много пари ще броят чуждите авджии за трофей от кафява мечка. Максималната сума е 9235 евро. За калпавите стрелци, които само ранят мецаната, глобата е 1550 евро. От агенцията по горите обещават на пазара да има месо от глигани и елени. Еленското ще се продава по 16 лева килограма, а глиганското два пъти по- евтино.