Гърция и България са отхвърлили искане на Русия да й продадат дяловите си участия в петролопровода Бургас-Александруполис, съобщава БНР позовавайки се на гръцкия в.Експрес.

Според изданието руското искане е било предявено на неотдавнашна среща в Атина. На нея Русия поискала от България и Гърция да осигурят количества петрол, аналогични на процентното им участие. Гърция и България не са в състояние да осигурят тези количества суров петрол и следователно, ако приемат руското предложение, ще трябва да продадат дяловете си, коментира гръцкият сайт Ин нюз.

Ако не осигурят тези количества петрол, Гърция и България ще се озоват в трудна ситуация и по този начин се открива пътят за продажбата на дяловете им на чуждестранни петролни компании или на Казахстан, което изглежда е и желанието на Москва. Русия може би няма възможност да осигури достатъчни количества петрол, за да покрие пълния капацитет на нефтопровода, който е 35 млн. тона годишно. А той може да достигне и 50 млн. тона, отбелязва гръцкият сайт.