Към 31 март 2007 г. парите в обращение в страната достигнаха номинална стойност от 6.435 млрд. лв. Парите в обращение са нараснали с 16.4% или 906.8 млн. лв. спрямо края на март 2006г., показват данните на БНБ.

В края на март делът на банкнотите от стойностния размер на парите в обращение е 98.33%, на разменните монети 1.62% и на юбилейните монети 0.05%. За едногодишен период спрямо края на март 2006 г. делът на банкнотите нараства с 0.04 процентни пункта за сметка на намаление при дела на разменните монети, сочи статистиката на централната ни банка.

През първите три месеца на годината парите в обращение обаче регистрират понижение с 452.7 млн. лв., което представлява спад от 6.57%. Наблюдаваният спад на парите в обращение през първото тримесечие на годината в сравнение с традиционно високия им размер към края на всяка една календарна година, е част от сезонната и вътрешно-месечната цикличност на паричните процеси в страната, обясняват експертите от БНБ.

Това е така поради по-ниските търговски обороти, които фирмите реализират след коледните и новогодишни празници, плащането в началото на годината на преките данъци, както и по-високите разходи на домакинствата през зимния период за комунални услуги.

В резултат на тези фактори, в касите на БНБ се връщат голяма част от пуснатите в обращение в края на предходна година банкноти.

През първите три месеца на годината беше отчетено намаление на парите в обращение в началото и края на съответния месец, а в средата повишение, дължащо се основно на изплащането на пенсии и заплати, уточниха още от БНБ.