Увеличение на цените на парното ще има от 1 април, обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев след заседанието на държавния регулатор. Всички топлофикации действат при много тежка ситуация и най-вероятно ще има промяна в цените, но с колко, зависи от увеличението на цената на природния газ, уточни Семерджиев.

Той обаче побърза да успокои, че няма никакви основания за такова драстично увеличение, каквото е предложил „Булгаргаз". „Ако я нямаше ДКЕВР щеше наистина да се случи вдигането цената на газа с 27% от първи април, но това, че има регулатор е гаранция, че при такива големи увеличения няма как да се случат, подчерта Семерджиев

Според него ще има някакво увеличение на цената на природния газ, но отказа да посочи с колко. Аргументът на Семерджиев е, че искането на „Булгаргаз" за скок от 27% е въз основа на прогноза, но окончателното предложение ще бъде дадено от доставчика чак през март. Председателят на държавния регулатор смята, че основанията на „Булгаргаз" за вдигане на цените са заради необходимостта на да се купуват повече газ, за да бъдат попълнени запасите, но това не би могли да бъдат фактор, защото според Семерджиев сегашната ситуация е нормална зимна обстановка и тя не трябва да се използва като основание за повишаване на цените на газа.

Освен това „Булгаргаз" досега винаги е намирал резерви, подчерта председателят на ДКЕВР и изрази надежда това да стане и този път. Той изтъкна, че в сравнение с 2010 г. през миналата 2011 г. „Булгаргаз" е подобрил финансовото си състояние.

Общото състояние на „Булгаргаз" не върви към влошаване и се надявам тенденцията да се запази, добави той. Шефът на ДКЕВР е категоричен, че такива скокове, каквито „Булгаргаз" иска, никой не може да даде и предположи, че увеличението ще е в рамките на процентите, с които ДКЕВР е повишавала цените в предишни години, но не посочи цифри. Семерджиев е категоричен, че сега е много малка вероятността за точна оценка, тъй като сме едва по средата на тримесечния период.

С колко ще поскъпнат цените на тока от 1 юли шефът на ДКЕВР също не се ангажира. Той каза, че тежката ситуация може да доведе до стремеж да се инвестира повече в сигурността на системата, а това няма как да не се поеме от потребителите. Такова косвено отражение ще има, потвърди Семерджиев и поясни, че всички инвестиции в електропреносната мрежа са признати разходи, които трябва да се покриват с крайната цена, но побърза да успокои: „Разбира се, не веднага!"