Днес, депутатът от „Групата на зелените" към Европарламента г-жа Гизела Каленбах и присъстващите на срещата организирана от Комисията по досиетата станаха свидетели на спектакъл.

Две кутии с десетки мърляви папки, по-точно служебния архив на Гранични войски, за пръв път бяха показани на обществото.

След официалните приветствия, двете кутии бяха изсипани на масата пред г-жа Каленбах, което я разчувства.

Преди да бъдат разглеждани, идващите от МВР папки, трябва да минат през специалната процедура, което е „много тежък и сложен процес", обясниха от комисията.

„Беглият поглед" на г-жа Бончева от Комисията по досиетата е установил само 2 случая на „ликвидиране по границата"- единият през 1975 год., другият- подробно документиран- през 1988 год.

Показателно е, че в архивите е имало документ, нареждащ унищожаването на следствените дела за 415 лица от бившия соц лагер.

В папките има описани и преговори за научно-техническо сътрудничество между Щази и ДС. Ставало дума за специални разузнавателни средства, използвани са кодове като „сърна" и „бухал", поясни още г-жа Бончева.

Документацията тепърва трябва да се проучва по-подробно, което със сигурност ще доведе до нови разкрития. В нея има връзки и към други архиви на Министерството на отбраната, на Съдебното министерство и на разузнавателните служби.

Тази фрагментарност отчете и г-жа Каленбах, която каза: „Срещу мен също имаше подобни документи, които бяха унищожени през 1990 год. Представените днес архиви на Гранични войски са „една нова част".

„Изглежда те са минали през хиляди ръце."

Според г-жа Каленбах има много семейства в България и ФРГ, които се радват на дейността на Комисията.

„Трябва да разберем как реално са управлявани страните ни, тъй като много от хората от оново време сега заемат високи държавни постове."

Според германския гост, много по-важно от установяването на точната бройка - дали 2 или 2000 - е създаването на граждански условия. „Да се надяваме, че не е късно".