Цените на петрола се понижават преди възстановяването на преговорите за иранската ядрена програма (21-22 номеври), в резултат на които може да се повиши предлагането н а световния пазар.

По обед фючърсните контракти за петрола марка Brent с доставка през януари поевтиняха със 74 цента до 107,76 долара за барел, а тези за американския индикативен сорт WTI с доставка през декември с 45 цента - до 93,39 долара за барел, съобщава Reuters.

"Премията за риск, свързана с Близкия Изток, значително се намали, благодарение на конструктивния подход към преговорите с Иран", отбелязва анализаторът на CMC Markets, Рик Спунер.

От друга страна продължаващата политическа нестабилност в Либия, доведе до намаляване на експорта на суровината, което поддържа цените.

Според анализаторите на Morgan Stanley на този етап няма голям потенциал за ръст на цените на петрола.

През седмицата инвеститорите очакват изказването на председателя на Федералния резерв на САЩ, Бен Бернанке и публикуването на протоколите от октомврийското съвещание на резерва. Това ще им помогне да предположат, кога ФЕД ще започне съкращаването на стимулиращите си програми. Макар че, вероятният нов шеф на ФЕД, Джанет Йелен заяви, че за това ще са необходими по-явни признаци за възстановяване на икономическия ръст.