Цената на петрола се понижава до едноседмично дъно днес, като така продължава започналата вчера тенденция по съкращаване на прекалено дълги позиции от спекулативните играчи.

Силното увреденото потребителското доверие на американците бе в основата на започналата петролна корекция, след като цената на галон бензин в САЩ почти достигна вечен рекорд от $4 (1.32 лв. за литър). Традиционно в края на май цената на американските горива започва да се покачва с началото на отпускарския сезон и по-активното шофиране.

„Прекалено скъпите горива вече започват да се усещат от обикновените американци", коментирал е британски анализатор пред Bloomberg. „Потребителското търсене не само в САЩ, но и в Германия и Франция е достигнало рекордни дъна, което би спомогнало за допълнително поевтиняване на петрола", продължава коментара.

Цената на барел петрол от сорта „американски лек" в момента се котира около нивата $126.40 или с близо $2.50 по-евтино от нивото на затваряне вчера. Във вторник суровината изгуби над $3 от стойността си, след като на 22 май достигна рекорден връх на $135.09 за барел.

„Потребителите ограничават покупките си, а сега и шофирането, с което неминуемо ще падне и цената на горивата", коментирал е щатски анализатори.

Потреблението на петрол в САЩ е било средно по 20.3 млн. барела дневно през май, което е с 1.3% по-малко спрямо същия период година по-рано. Тази тенденция е много сериозно потвърждение за сериозността на ситуацията, тъй като до сега САЩ винаги са увеличавали средно дневното си потребление на годишна база.