Цената на петрола се задържа над нивото $62 за барел днес, след като огромните запаси от бензин и петрол в САШ, както и прогнозите за намалено търсене на суровината не позволиха на цената да се изстреля прекалено високо. Пазарът прие негативно изказванията от ОПЕК за евентуално намаление на добивните си нива след срещата през декември.

Американският лек суров петрол се понижи с 16 цента до ниво $62.60 за барел тази сутрин, след като в четвъртък достигна най-високо ниво за сесията на $64.00 за барел. Лондонският брент петрол загуби 15 цента до $62.39 за барел.

Осмият по големина износител на петрол в света Нигерия, ще редуцира с 5% доставките си на суровина от 1 октомври, след като са провели консултации с останалите членове от ОПЕК. От организацията съобщиха, че и други производители са готови да намалят продажбите си.

Според непотвърдена информация, Нигерия се присъединява към Саудитска Арабия и Кувейт в неофициална спогодба за намаляване на доставките си от петрол за световните пазари. От Кувейт обаче съобщиха, че не са променяли дневните си добивни нива, както и че нямат планове да го направят скоро.

Президентът на ОПЕК Едмунд Даукору е заявил за Ройтерс по-рано през седмицата, че „трябва да се направи нещо", за да се стабилизират цените на петрола. Тогава петролният министър на Кувейт е заявил, че повечето членове на ОПЕК са съгласни с цена от $61 за барел и при това положение едва ли ще намалят добивните си нива.

Припомняме, че цената на „черното злато" се понижи с около 20% само за два месеца от $78.40 до момента. Това е най-рязкото му редуциране от 1991 г. до сега.