Цената на петрола се задържа във високите си нива над $63 за барел днес, след като беше подкрепен от изкупуване на фючърси на суровината от инвестиционни фондове. По пазара се засилват спекулациите за евентуално намаляване на дневните добивни нива от страна на ОПЕК в близко бъдеще.

Цената скочи с над $2 на вчерашната американска сесия, дори след като докладът за седмичните запаси на бензин и петрол в САЩ бяха изненадващо добри. Все пак цената на „черното злато" остава с около 20% по-ниска от достигнатият връх $78.40 за барел през юли.

Според анализатори, текущото засилване на петрола е породено главно от големите фондове, които започват постепенно изкупуване на фючърси с надеждата за поскъпване на суровината, както и от масовото закриване на къси позиции и прибиране на печалби от индивидуални спекуланти.

Американският лек петрол се покачи с 5 цента до $63.01 за барел, като по-рано беше отбелязал дневен връх на $63.35 за барел, най-високото му ниво от 19 септември до момента. Лондонският сорт брент петрол се изкачи с 24 цента до $62.45 за барел.

Големият натиск от покупки на петрол в момента е повлиян от невъзможността на цената да пробие трайно под нивото $59.50 тази седмица, което даде тон за отваряне на дълги позиции. Анализатори съветват, че рязкото движение при петрола е дело на фондове и спекуланти, тъй като играчите, които наистина имат нужда от суровината ще купуват на почти всяка цена.

За момента покачването на цената е чисто техническа корекция, тъй като фундаменталните фактори са все още позитивни. Преговорите между ЕС и Иран изглежда, че могат да допринесат за мирното разрешаване на ядрената криза.