Цената на петрола се стабилизира над нивото от $52 за барел преди седмичните данни за запасите на горива в САЩ, които се очаква да покажат леко покачване на наличностите на суров петрол и дестилати.

Фючърсите на суровия петрол повишиха стойността си с 27 цента до $52.51, добавяйки към ръста с повече от долар от предишната сесия. Цените в сряда за кратко докоснаха 2- месечно дъно от $50.28 преди да отскочат нагоре.

Лондонският сорт Брент повиши цената си с 31 цента до $53.09 за барел. Анализаторите прогнозират вносът да е повишил седмичните запаси с около 100,000 барела миналата седмица, което ще е първото покачване от осем седмици.

Наличностите на дестилатни горива, включително и за отопление, се прогнозира да нараснат с 1.9 млн. барела, а бензина - с 2.2 млн. Данните се публикуват в четвъртък, ден по-късно, поради празничния ден в понеделник.

Цените намериха подкрепа от вълната от студено време в САЩ, което предизвика дългоочакваното зимно търсене на отоплителни горива.

От друга страна, цената отстъпи от достигнатите дневни върхове след изказване на петролният министър на Саудитска Арабия, че кралството ще повиши производствения си капацитет, за да посрещне растящото търсене.