В самото начало на есенната си конференция в Сингапур, МВФ оповести глобален икономически ръст от 5.1 % през тази година и 4.9 % през следващата.

Тези цифри са с близо четвърт от процента по-високи от прогнозата, която МВФ даде през пролетта.

В Еврозоната очакваният ръст е 2.4% - най-висок за последните шест години. Очаква се там икономическият ръст през 2007 г. да се стабилизира на ниво около два процента.

„Германия бръмчи като мотор" - казва във встъпителния си доклад за конференцията в Сингапур главният икономист Рагхурам Раджан (Raghuram Rajan). За сметка на това темпото на Американската икономика се забавя от 3.4% през тази година на 2.9% през 2007 г.

Най-важен център на икономически ръст в света ще бъде Китай с приблизително десет процента нарастване на икономическата активност през тази и следващата години.

Годишното събрание на Световната банка и МВФ ще събере в островния град-държава 24 000 гости от целия свят. Записването на участниците започна още от 11 септември, като конференцията ще продължи до 20.IX. За утре, 15 септември, програмата включва прес-брифинг на изпълнителния директор на МВФ и на президента на Световната банка. Срещата на 24-те министри е насрочена за 16-ти септември.