Днес, министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, директорът на Института за български език към БАН проф. Васил Райнов и кметът на София Бойко Борисов ще подпишат Меморандум относно спазването на правилата за транслитерация при подмяната на уличните табели в София, съобщиха от пресцентъра на МДААР. 
 
По силата на споразумението Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) и Институтът по български език (ИБЕ) към БАН ще окажат методическа помощ на Столичната община при подмяната на табелите в София, така че имената на улиците, булевардите и площадите да бъдат правилно изписани на кирилица и латиница.

Столична община от своя страна се задължава при да спазва правилата за транслитерация на българските собствени имена на латиница, приети по проекта „Разбираема България" на МДААР и ИБЕ.

Преди няколко седмици министър Николай Василев изпрати писмо до всички областни управители и кметове на общини, с което предлага безплатна помощ от страна на МДААР и ИБЕ за коректното изписване в сайтове и върху всякакви табели както на собствени имена според правилата за транслитерация, така и на различни термини, длъжности правилно на английски език.