Премиерът Бойко Борисов днес противопостави заплатите на журналистите с тези на професорите. И сега има учени в БАН, които взимат в пъти по-високи заплати от вашите, госпожо, обърна се Борисов към журналистите. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, който откри ново отделение по хемодиализа в „Пирогов", съобщи "Фокус".

„Знаете, че отпуснахме десет милиона за Фонд „Наука", още пет милиона днес ще добавим към тях и ще им кофинансираме всички проекти. Така, както Европейската комисия работи с нас, ние ще работим с БАН. За всеки проект, за който докажат неговата ефективност, в рамките на 10-15 милиона сме готови да го кофинансираме", каза Борисов.

„Заплати ще имат, когато работят по проекти и могат да изкарват колкото искат пари. Преди две години те поискаха от мен закон, който да ги направи абсолютно самостоятелни - неангажирани на практика с правителството, такъв закон има, те се отчитат пред парламента. Ние какво искаме всъщност от тях като ангажимент към държавата - да работят така, че да използват максимално парите, които държавата дава, европейските програми. Сами разбирате, че всеки, който има проект, по него ще получава много големи заплати", каза още премиерът.

В Деня на будителите - 1 ноември, служителите на БАН излязоха на протестно шествие със свещи пред централната сграда на Академията.

Според БАН 54,7 млн. лв. предвидени за тях в Бюджет 2012 са недостатъчни. „Ние нямаме средства да заплатим труда на хората, да не говорим за средства за инфраструктурата на самата Академия", заяви преди дни председателят на БАН акад. Никола Саботинов. Според анализа на съвета на настоятелите за нормалното съществуване на Академията са необходими между 95-98 млн. лв.