Показване на зъби, протести, препирни за климат и ракети: седмици наред имаше само негативни новини от срещата на върха на Г8 в Хайлигендам. Най-накрая на това се сложи край. Меркел оповести първото споразумение на ръководителите на правителствата за опазването на климата - и на върха изгря слънчице: Spiegel.

Вчера следобед, около три часа местно време, Ангела Меркел ненадейно влиза в залата за брифинги в Хайлигендам. Репортерите са в смут - те са очаквали само германския шерп Бернд Пфафенбах. Обаче Меркел не иска да се лишава от удоволствието сама да оповести първия резултат от срещата на върха - постигнато е споразумение относно емисиите.

Веднага след вътрешния брифинг тя бърза да застане навън пред телевизионните камери. „Никой не може да избегне това политическо обяснение" - това ще рече - никой, дори и президентът Джордж Буш. Така канцлерът иска да разреши всички съмнения на хора недоверчиви като партията на зелените, които критикуват компромиса като повърхностен и блудкав.   

Меркел по време на преговорите е била твърдоглава и с подкрепата на другите европейски лидери е успяла да обърне просналия се насред пътя на прогресивната промяна Буш поне малко в желаната посока: до 2050 страните от Г8 „трябва сериозно да имат предвид" редуциране на парниковите газове поне наполовина. Също и САЩ. Тази формулировка е доста неопределена, защото Буш не е искал да се вписва каквото и да е число в заключителния документ.

Два са главните напредъци в преговорите за климата на върха. Първият е, че САЩ, най-големият продуцент на парникови газове, не подписал протокола от Киото навремето, сега се ангажира да участва в споразумението - наследник на Киото. Вторият е, че резултатите от съвета за климата на ООН, IPCC, са приети без възражения от индустриалните държави, които обясниха като водеща своя цел намаляването на парниковите газове. И покачването на температурата трябва да се ограничи в рамките на два градуса Целзий.

И ето - белият град на брега на Балтийско море бе облят в светлина, небето се проясни, европейците се наложихме, Меркел може малко да си отдъхне. Все пак тя не е употребила думата „пробив", която иначе лесно се изплъзва от устните, замествайки я с фразата „много добър резултат". Вечерта новината все пак влезе като „пробив" и 50% намаление на емисиите чрез телевизията в домовете на хората.