Исторически рекорд сме постигнали в търговския износ на ток миналата година - 10.7 терават часа, което е около 26% повече от 2010 година, обяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова на Международен форум посветен на Деня на енергетиката.

Тя отбеляза, че за 2011 година сме произвели 50.7 терават часа електроенергия, което е с 8.4% повече от колкото през 2010 година.

Харитонова изтъкна, че енергийната политика на България следва заложените от ЕС цели и че основни приоритети са ограничаването на зависимостта от внос на енергийни ресурси, насърчаване на икономическия растеж и заетостта, поддържането на ролята на България като енергиен фактор в региона.

Тя отбеляза още, че се работи за подобряване на енергийната сигурност, за изграждане на междусистемни газови връзки със съседните страни и че преговаряме за нов договор за внос на газ от Русия без посредници.

Работим активно за създаване на електроенергийна борса в страната и до есента се предвижда да стартира търг за избор на организатор, банка, клирингова къща на електроенергийната борса, съобщи още Хаританова.

Тя посочи като много важен диалога с неправителствения сектор, академичната общност и бизнеса.

По думите й именно диалогът между обществеността, правителството и бизнеса е инструментът за намиране на верните решения, за осигуряване на социално-надеждно еколого-безопасно устойчиво развитие.