Акциите на Sony Corp. се понижиха до две и половина месечно дъно днес, след като компаниите Toshiba Corp. и Fujitsu Ltd. се присъединиха към групата на производители, които изтеглят от пазара лаптопи с батерии произведени от Сони.

Според анализаторска компания, цялостното изтегляне от пазара на батериите на Sony, ще коства на фирмите общо $339 млн. Това е доста повече от първоначалните изчисления на  японската фирма, когато в проблема бяха замесени само компютри на Apple Computer Inc. и Dell Inc.

Акциите на Sony приключиха с понижение от 1.05% до 4,730 йени, което е много под средното покачване на индекса Nikkei. Акциите на Sony в момента се търгуват за 4,620 йени, ниво което не е виждано от 18 юли до сега.

За слабото представяне на технологичния гигант, днес допринесе и новината за изтеглянето на 830,000 лаптопа от страна на Toshiba и Fujitsu. Според инвеститори обаче, повечето от проблемите с батериите на Sony вече са отработени в цената на акциите на компанията.

Анализатори коментират, че несъмнено тази истерия ще повлияе силно негативно на акциите и репутацията на Sony, но все пак отдавна е известно, че ще има изтегляне от пазара, така че пазарите бяха подготвени.

От Dell и Apple започнаха сагата през август като изтеглиха над 6 млн. батерии произведени от Sony. По това време, Sony оценяваше загубите на 20-30 млрд. йени и не очакваше да има нови проблеми, но сгреши.