Представителите на българския туризъм могат да си отдъхнат. За руските туристи, които според запознати са много щедри, когато са на почивка у нас, вече се въвеждат облекчения.

От 1 август всички документи, необходими за издаване на българска виза за руските граждани , ще бъдат подавани през интернет, заяви главният представител на българската туристическа компания "Солвекс" в Русия Димитър Цонев, цитиран от Интерфакс.

Освен това към края на годината България ще открие в руската столица визов център, в който ще се обслужват частни лица, а туроператорите ще продължат да работят директно с консулството.

Освен това от следващата седмица руснаците, купили недвижима собственост в България, ще имат възможност за получаване на тригодишна виза със срок на пребиваване в България до 180 дни в годината. Като според Димитър Цонев процедурата по оформяне на такава виза ще продължава не повече от 14 дни.

Заместник-министърът на външните работи Милен Керемедчиев обясни, че за първите шест месеца на 2008 г. българското консулство в Москва е издало 117 хиляди визи на руски граждани, докато за аналогичния период миналата година техният брой е бил 89 хиляди.