Руската металургическа корпорация „Мечел" все пак ще стане съсобственик в българската електростанция „Топлофикация Русе", макар по-рано да й бе отказано участие в приватизацията й. Това научаваме от руската бизнес медия „КомерсантЪ".

Руснаците са се договорили с победителите в търговете за продажба на станцията, словенската държавна енергийна корпорация Holding Slovenske Electrarne (HSE). Словенците купиха 100% от акциите на Топлофикация Русе за €85.1 млн.

Така „Мечел" е първата от руските компании, която купува активи за производство на енергия в Европейския съюз. Руските експерти отбелязват, че станцията в България ще излезе на руските металурзи по-евтино, отколкото се продават руските енергийни компании.

Агенцията по приватизация продаде българският ТЕЦ на словенците. HSE предложиха най-високата цена, обаче веднага съобщиха, че ще препродадат нашата електростанция.

В съобщението за пресата от компанията се казва, че в близките седмици ще отправят искане в българската Агенция за следприватизационен контрол за получаване на съгласие за препродажба на 49% от активите на Топлофикация Русе на „делови партньор".

„Това е оптимален вариант за проекта, тъй като се явява сътрудничество между производител на въглища и търговец на електричество", казва се в съобщението.

Руската медия е научила, че партньорът на HSE е именно „Мечел". Руската компания искаше русенския ТЕЦ още през 2006та, обаче тогава не получи сертификат за участник.

Вчера в Мечел нито са потвърдили, нито са опровергали информацията. От HSE също са предпазливи: ще съобщат подробности за своя партньор, когато бъдат уредени всички формалности.

16 компании претендираха за Топлофикация Русе, но АП даде сертификат за участник само на германската E.ON Energie, на френската Dalkia, на чешката CEZ и на HSE. Ппрез пролетта на 2007 офертата на словенците бе обявена за най-добра.

Обаче компанията се затрудни с финансирането на сделката: правителството на Словения измени инвестиционната си политика и отказа да отпусне средства на държавната компания. Така че HSE бяха принудени да търсят купувачи на акциите на Топлофикация Русе.

„Мечел" са били съгласни на условията на словенците и са им дали неголяма премия към предложената на търга цена.

Източникът на КомерсантЪ, близък до сделката между HSE и „Мечел", твърди, че сделката вече е съгласувана с българското правителство. Тази година руската компания ще получи 49% от акциите, а в рамките на три години ще стане и неин единствен собственик.

Обаче мениджърски контрол над Топлофикация Русе „Мечел" ще получи незабавно.

Руските анализатори изтъкват, че това е първата руска компания, сдобила се с производител на електроенергия в Европа. „Мечел" ще може да захранва електростанцията със 700 хиляди тона въглища, които представляват 10% от добива на компанията.

Също така се казва, че платената сума не е висока. „Мечел" сега ще плати близо $400 за 1 кВт. Ако бяха купували в Русия, „Мечел" щяха да платят поне $450 за 1 кВт. В края на 2006та година компанията има $173 млн. свободни парични средства.

Възниква въпросът, щом Агенцията по приватизацията задължително искаше да избере не-руска компания, трябваше ли именно държавната словенска оферта да бъде подкрепена? Защото можехме да продадем директно на руснаците, очевидно по доста по-висока цена.