Европейските акции се понижиха до най-ниското си ниво от почти месец на днешната търговия, след като дяловете на петролните и минни компании се понижиха в съзвучие с ниската цена на суровините.

Акциите на телекомуникационните компании бяха в светлината на прожекторите днес, след като наближава заседанието на борда на директорите на Италианския телеком, за да се обсъдят покупките на акции от компанията Пирели.   

Пан-европейският индекс FTSEurofirst 300 се понижи с 0.7% до ниво 1,347.4 пункта, след като по-рано беше достигнал 1,342.80. Това е най-ниското ниво на индекса от 15-ти август.

Азиатските пазари се представяха също по-слабо днес, като сравнителния Nikkei индекс на Япония беше с 1.8% надолу до 15,794.4 пункта. Силното понижение е в следствие на слабите данни за машинните поръчки, което повлия в разпродаване на акции на компании в този бранш.

Анализатори описват септември месец като „силно волатилен", тъй като тогава инвеститорите са малко, а следователно са малки и лесни за манипулация търгуваните обеми на пазара. Наблюдават се много изнервени движения и липса на увереност.

Американските дългови книжа се движиха в тесни граници днес, след като официални лица от ФЕД заявиха, че очакват инфлацията да се понижи и така накара инвеститорите да смятат, че на заседанието си този месец монетарната комисия няма да промени лихвеното ниво.

След като днес търговската сесия беше съпроводена от липсата на важни икономически данни, беляза и 5-години от терористичните атаки в Ню Йорк. В 18:00 днес на стоковата борса в Ню Йорк с минута мълчание ще бъдат почетени загиналите в кървавите атентати преди 5 години.

Сравнителните 10-годишни американски облигации се търгуват без промяна в цената и с доходност от 4.78% след като в петък бяха също на ниво 4.78%. Дъговите пазари ще се повлияят по-сериозно от изказването на Пул от ФЕД-Сейнт Луис по-късно днес. Инвеститорите в облигации силно се надяват да получат ясни сигнали, за не покачване на лихвеното ниво на заседанието на 20-ти септември.