Компютърната атака на широк фронт, която започна 4 юли срещу сайтовете на финансовото министерство, Тайните служби и други агенции на американското правителство, от която бяха засегнати и сайтове в Южна Корея, според длъжностни лица от южнокорейското разузнаване е дело на  Северна Корея или финансирана от нея, предаде AP.

Американските служители са отказали публично да обсъждат детайлите за кибер атаката.

Но южнокорейската Националната разузнавателна служба, официално обвини симпатизанти на Северна Корея.

Според специалисти фактът, че много от американските сайтове продължават да дават грешка - отказ от услуга, три дни след започването на атаката, показва нейната извънредна продължителност и сложност.

Двама държавни служители, пожелали анонимност, са признали пред AP, че сайтовете на финансовото министерство и службата за охрана на държавния глава на САЩ продължават да изпитват проблеми, въпреки че системните им администратори работят за  решаване на проблемите.

Според запознати проблемите в сайтът на транспортното министерство са започнали в събота и са продължили до понеделник.

Уеб сайтовете на големите южнокорейски правителствени агенции, включително и президентския и този на Министерството на отбраната, както и някои банкови сайтове ас били парализирани във вторник. Първоначалното разследването е установило, че много лични компютри са били заразени с вирус осъществяващ автоматично препращане към официални сайтове в Южна Корея и САЩ, което е довело до претоварване на сървърите.