Бившият световен шампион по шахмат Анатолий Карпов е в газовия бизнес. През 1999 той е учредил компанията „Петромир", която преди броени дни откри огромното газово находище в Иркутска област, съобщава руската медия „Ведомости".

Това, че концесионер на крупното Ангаро - Ленско газово находище е малкоизвестната компания „Петромир" стана ясно от съобщението за пресата на Роснедр във вторник. Но кой е собственик на Петромир не е било ясно.

Журналистите от „Ведомости" обаче са установили, че фирма „Петромир" е регистрирана в Москва на 15 април 1999. Единственият й учредител е бившия шампион по шахмат Анатолий Карпов.

През 2000 обаче като учредител на компанията е вписана Галия Шеварнадзе, адвокат от Московската градска адвокатска колегия. През ноември 2002 Шевернадзе е сменена от някой си Петр Фонин. Нито един от тях не е бил достъпен за връзка с руските журналисти. По думи на близки на Карпов, той сега е зад граница.

Руската медия припомня, че интересите на Карпов никога не са се ограничавали върху шахматната дъска. Много години подред той ръководи Фонда на мира, от 1998 е председател на съвета на директорите на Федералната промишлена банка и банката „Актив", а от 2004 - и на банка „Арбат". И на трите Централната банка на Русия е отнела лицензите.

Сега Карпов е заместник председател на комисията по екологична безопасност и опазване на околната среда в Обществената палата. Източник, близък на правителството на Иркутска област твърди, че когато се е създавала „Петромир", иркутските чиновници са знаели като неин ръководител Карпов.

Било е известно, че запасите на въпросните територии са много богати и иркутските геолози нямало да ги дадат на кой да е. Ангаро-Ленското находище, за което „Петромир" е получила лиценз през 1999 година, е със запаси от категория C1 в размер на 1.5 млрд. куб.м. и C2 - 1,22 трилиона куб.м. природен газ.

Да получи тези участъци на Карпов са съдействали предишните ръководители на Газпром, разказва бивш топ-мениджър на монополиста. Те са имали отлични взаимоотношения. След като Рем Вяхирев е напуснал, Карпов се е постарал да създаде добри връзки и с екипа на Алексей Миллер.

„Петромир" се е нуждаел от финансова подкрепа - сам Карпов надали е могъл да намери нужните за проучвателните сондажи десетки милиони долари. Имало е опити за продажба на Газпром, Итер и ТНК - ВР, но те не вярвали, че запасите са наистина толкова големи.

Накрая се е заинтересувала компанията „Стройтрансгаз", подизпълнител на Газпром. През 2004 се е появила фирмата „Петромир-Бурение", 19% от която принадлежи на дъщерна компания на "Стройтрансгаз". По данни на цитирания източник, Карпов вече е продал "Петромир", но купувачът още не е известен.

Ще припомним, че другото известно име в шахмата на последните години на СССР, Гарри Каспаров, отдавна е в политиката на Русия и не крие апетитите си към президентския пост.