Шведската медийна компания „Modern Times Group" (MTG) е подписала договор за учредяването на джойнт-венчър с лондонската „Apace Media", купувайки 50% от капитала на българската „Balkan Media Group", съобщи агенция Ройтерс.

„Balkan Media Group" притежава и управлява телевизионните канали у нас „Diema Vision" и „Телевизия ММ", както и компаниите „Apace Internet Balkans" и „Apace Media Bulgaria".

Стойността на сделката е 11.6 млн. евро, като шведите ще разполагат с опция да увеличат притежавания от тях капитал в „Balkan Media Group" през следващите 5 години.

За първото полугодие на 2006 г. „Balkan Media Group" е отчела продажби в размер на 2.63 млн. евро и оперативна печалба от 0.34 млн. евро.

"Пазарът на телевизионни реклами в България има такъв голям потенциал, като ние се надяваме да извлечем големи дивиденти от нашето присъствие тук", каза изпълнителният директор на „Apace Media" Дидие Щосел.

"При среден ръст от няколко процента във Великобритания, за Източна Европа и по-специално България развитието на рекламния телевизионен пазар върви с над 15% годишно", допълни още Щосел.