Най-големите компании от отбранителния комплекс на Британия са отправили писмо към Правителството, в което предупреждават, че десетки хиляди работни места и поръчки на стойност милиарди паунда са изложени на риск - в случай, че разследването за измами в договора между  BAE Systems и Саудитска Арабия не бъде завършено в скоро време. Информацията е предадена от британския The Independent.

Писмото от главния изпълнителен директор на Ролс Ройс, сър Джон Роус, в качеството му на председател на Съвета на отбранителната промишленост (DIC), днес или утре ще попадне при секретаря по промишлеността и търговията Алистър Дарлинг.

Нараства тревогата сред ръководителите в отбранителния сектор на Великобритания, че Саудитска Арабия може да прекрати договора за поръчка на стойност 10 млрд. паунда за доставка на изтребители Typhoon, ако разследването от Офиса за сериозни измами не бъде завършено скоро. Има опасения, че поръчката може да отиде при французите, които много биха желали да продадат на саудитите своят Rafale.

DIC представлява стотици британски фирми, сред които водещи са BAE, Rolls, производителят на военни кораби VT, Qinetiq, Thales и хеликоптерния Agusta Westland.

Разследването на службата за борба с крупните измами започна преди две години и половина. Основното му подозрение е, че „мръсен" фонд от 60 милиона паунда е използван за подкупване на членове от кралската фамилия в Саудитска Арабия, включени в Ал Ямамах- сделката по формулата „оръжия срещу петрол" между двете монархии, която отива назад във времето към 1980те.

Макар че BAE е главният участник в сделката за оръжия с ислямската държава, възможно е да са включени и много други британски фирми.  Rolls, Cobham и Smiths Group доставят части за изтребителя, а VT участва в търг за поръчка от 1 милиард паунда за доставка на съоръжения за миноносците на саудитските морски сили.

Правителството никога не е оказвало давление върху министъра на правосъдието лорд Голдсмит, главен отговорник за дейността на Офиса. Но някои министри биха желали Офисът за сериозни измами най-сетне да вземе решение и или да наложи санкции, или да предотврати разследването - което, разбира се, за британската икономика е по-добрия вариант.