През последните осем години - от 2000 до 2007 г. включително - Русия е получила допълнително $475 милиарда, благодарение на високите цени на нефта, заявил е вицепремиерът и министър на финансите на РФ Алексей Кудрин.

От тези "милиарди в повече", 72% са влезли в бюджетната система, РИА Новости цитира изказване на Кудрин по време на конференцията "Модернизация на икономиката и глобализация" на Висшето училище по икономика.

Според министъра, средната цена на нефта през 2000 година се е прогнозирала на нивото на предходното десетилетие - 20 долара за барел. Повишението на цените на нефта оттогава досега е позволило от 2000 до 2007 г. във фиска да се влеят 340 милиарда.

На същата конференция Алексей Кудрин е заявил, че според него в близко бъдеще е по-вероятно доларът на САЩ да поскъпва, вместо да се обезценява. "Сега най-вероятно ще има изравняване на търговския баланс на САЩ и снижаване на бюджетния дефицит на САЩ, в резултат на което прогнозата ни за годината е, че доларът има повече шансове да нараства, отколкото да пада".