В страната вече са сключени 35 060 еднодневни трудови договора. Кампанията за тези договори започна много трудно, особено в Западна България, във Враца няма още нито един. Това обяви днес пред журналисти днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, предаде БТА.

Най-много такива договори има в областите Търговище, Пловдив и Силистра. Дори в София-град има такива договори, макар че те са само за земеделска работа.

С тези договори около 800 000 лева вече са влезли в икономиката, на хората са платени здравни осигуровки и за трудова злополука. Все още не се знае колко хора е обхванала тази инициатива, но дневно се сключват около 1000 договора, каза Калфин.

Безработицата в страната пада през август до 9,3 на сто - това е най-ниското ниво от 2008 година, посочи вицепремиерът.

Безработните са 309 781 души. В Бюрата за труда има над 15 хиляди свободни работни места - с 1500 повече от юли и с над 1100 повече спрямо август миналата година, каза Калфин. Според Евростат равнищата на безработица у нас през юли пада с най-голям темп, допълни той.

Министърът и неговият екип представиха пред журналисти приоритетите в дейността на МТСП през новия политически сезон. Заетостта и политиката по доходите са много важни за мен, каза Ивайло Калфин. Всички трябва да се готвим и да приемем, че доходите в страната трябва бързо да растат, подчерта министърт.

От началото на годината в българската икономика са създадени над 170 хиляди работни места. Ясно е, че има и закриване, но сега те са с около 44 хиляди повече от миналата година. Намаляването на безработицата е не защото хората напускат страната, а защото започват работа тук, каза Калфин.