Международният съюз по далекосъощения (МСД) обяви официално, че България е избрана за домакин на Европейското телеком изложение през 2007 г., съобщиха от правителствената пресслужба. 

В приключилата процедура за преценка на кандидатите страната ни е предпочетена поради високото ниво на развитие на сектора и правителствената подкрепа на национално ниво, се посочва в официалното съобщение на МСД.

Предстоящото изложение и форум по телекомуникации на МСД, което обещава да бъде витрина на последните достижения на индустрията на информационните и комуникационните технологии (ИКТ), ще се проведе в София от 3 до 6 декември 2007 г.

„С нейния процъфтяващ ИКТ-сектор, съчетан със стратегическо положение, България предоставя идеална позиция за наблюдение на разпростиращите се тенденции в региона", отбеляза Фернандо Лаграня, изпълнителен директор на изложенията по телекомуникации на МСД.

Според данните на Съюза, през 2005 г. европейският регион притежава най-високата степен на либерализация и конкуренция в световен мащаб в сектора на телекомуникациите. Заедно с променящия се политически климат, подпомаган от нарастването на пазара и либерализацията, както и източното разширение на ЕС, в региона на Югоизточна Европа се откриха редица нови възможности за търговия и инвестиции, посочват от МСД.

„Благоприятните условия, които София ще предложи на участниците във форума и изложението, ще допринесат за успешното им провеждане", каза председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков. „Смятаме, че активното участие на водещи местни далекосъобщителни оператори и фирми от ИКТ-бранша, заедно с пълната подкрепа на правителството и всички държавни институции, ще бъде допълнителен актив, който ще повлияе за успеха на проявата", подчерта той.

С централно изложение, представляващо витрината на последните ИКТ иновации, плюс форум, фокусиран върху ключови въпроси, политики и технологии, укрепващи растежа в рамките на Европа, срещата в София ще бъде ключовото ИКТ-събитие за региона през 2007 г.