Подписка президентството да бъде преместено във Велико Търново започва тази седмица в старата столица общинската организация на ССД.

В много европейски страни представителите на различните видове власт имат различни центрове. Според ССД В. Търново вече се наложило като културна столица на България.

Тук започна оформянето на пантеона на българските владетели. На старата столица й подхожда да бъде градът, в който е държавният глава, казват от ССД, цитирани от в."Янтра днес".

За нуждите на президентството може да се предостави бившият партиен дом, а за намиращите се сега там социални, данъчни и др. институции да се построят нови сгради в старото военно училище, изчисляват набързо от ССД.

Велико Търново е много близо до голям жп възел, какъвто е Горна Оряховица. България има нужда от второ международно летище, а такова може да стане Летище ­ Горна Оряховица. Така трафикът във Велико Търново няма да се натовари ­с  делегации, официални гости и пр., които ще кацат на летището и по магистралата много бързо ще влизат в района на старото военно училище, вече са готови с плановете от Съюза.

Арбанаси е селище, подходящо за изграждане на извънстолични резиденции на различните посолства, а регионът като цяло може да се оформи като място за вилно строителство и отдих. По този начин не само Велико Търново, но и цялата област би имала полза от преместването на президентството, твърдят политиците.

В четвъртък официално идеята ще бъде оповестена от лидера на ССД Стефан Софиянски, който ще коментира въпроса в качеството си на бивш кмет на столицата и бивш премиер.