Суровият петрол се търгуваше близо до 12 седмичен минимум, заради спекулациите, че потреблението на бензини в Азия и САЩ ще намалее, заради високите цени на горивата.

Контрактите на лекия американски суров петрол с доставка през септември се търгуват днес преди началото на европейската сесия за $121.83 за барел или с 0.36% намаление от вчера.

Подкрепа на прогнозите за спад на потреблението на бензин стана съкращаването на субсидиите в някои азиатски държави, което доведе до повишаване на цените за крайните клиенти, отбелязват представители от Singapore Petroleum, единствената компания за рафиниране на петрол в Сингапур.

В доклад публикуван вчера от MasterCard беше отчетено 14-то поредно седмично намаление на потреблението на бензин в САЩ.

Съкращаване на субсидиите беше предприето от правителствата в Индия, Индонезия, Виетнам, и Малайзия, което доведе до сериозно поскъпване на дизела и бензина в тези страни през последните два месеца.

Вчера по време на сесията на NYMEX цената на нефтените фючърси с доставка през септември падна до $120.42 за барел.

Днес Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува ежеседмичния доклад за запасите с горива и петрол на американските компании, като очакванията са да бъде отчетено понижение на запасите от бензин за поредна седмица.

Вчера сесията в Ню Йорк приключи при цена на септемврийските фючърси на петрола от $122.19 за барел, което е най-ниската цена на затваряне от 6 май насам.

Търсенето на петрол и петролни продукти е намаляло с 4.3% или 889 000 барела, през май, на годишна база, до 17.7 милиона барела на ден, според данните на енергийното министерство публикувани в понеделник.

Спадът на потреблението на бензин в индустриалните страни от ОИСР е между 5 и 10 процента, спрямо година по-рано, отбеляза вчера, в Лондон, директорът на BP Тони Хайуард.

Спада на цената на „черното злато" е една от причините за намалението на основния индекс в Русия, РТС, с близо 300 пункта от 18 юли насам, заедно с притесненията за ново, управлявано от държавата, преразпределение на собствеността на едрия бизнес в страната, провокирани от изказването на премиера Владимир Путин за минния гигант Мечел.

В Лондон вчера петролът сорт Брент поевтиня с 2.5% до $122.71 за барел, което е най-ниската цена от 4 юни досега.

Днес септемврийските фючърси на петрола добиван в Северно море се търгуват с понижение от 0.07%, до $122.63 за барел.

Вчера президентът на ОПЕК Шахиб Келил заяви от Джакарта, че слабият долар и политическите сътресения в Близкия Изток са основните причини цената на петрола да е висока и в дългосрочен период той очаква спад до около $70 или $80 за барел.