Столична община скочи срещу промените в Наредбата за топлоснабдяването, приета от Министерството на икономиката и енергетиката.

Основната точка, върху която се фокусира недоволството на софийските общинари е, че се променя начинът на отчитане на изразходената топлинна енергия. Според промените новите сметки ще се изчисляват като броят на дните в месеца се умножи по среднодневното количество топлинна енергия изразходено на база миналата година.

Това на практика означава, че сметката за топлото ще се определя предимно от продължителността на месеца и ще бъдат приблизително еднакви.

Според председателя на Столичния общински съвет това ще доведе до по-високи сметки за по-топлите месеци от отоплителния сезон и сравнително по-ниски за тези с по-студено време. Така през ноември и март ще плащаме толкова, колкото през януари и февруари, посочи Герджиков. По думите му това ще доведе до стрес в населението и е трябвало тази промяна в Наредбата, извършена от МИЕ, да бъде широко публично представена. И не е моментът сега, когато вече влизаме в отоплителният сезон, да се прави такава промяна, която отменя принципът на прогнозните дялове.

Председателят на СОС, заяви че в тази връзка те ще предложат среща с икономическия министър Драгомир Стойноев.

За миналата година е имало 164 дни, в които парното в София е работило, според новата наредба цялото количество консумирана енергия за отоплителния сезон се разделя на 164 и се получава среднодневното количество.

Но в зависимост от това какво е било времето - топло или студено ще се умножава по коефициент разписан в сложна формула в Наредбата, посочи общинският съветник от групата на ГЕРБ, Зафир Зарков.

Стана ясно, че ДКЕВР не е одобрила промените в общите условия на Топлофикация София, с които се отменя начисляването на лихви върху прогнозни сметки. Това означава, че и в момента продължават да се трупат лихви, макар да не е ясно дали те ще се платят някога.

Според председателя на СОС Елен Герджиков няма негласни споразумения между Топлофикация София и газоразпределителните дружества, които да пречат на проникването на природния газ до повече домакинства в София.

Стана ясно, че ако газоразпределителните дружества имат някакви проблеми или изисквания към Столична община могат да ги изложат пред кметството.

Готвят скрита приватизация на Топлофикация София

Българгаз е изпратила писмо с ултимативен характер към Топлофикация да се разплати за получената през годините газ. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. В писмото няма краен срок за разплащане към Булгаргаз, но средствата се искат възможно най-скоро.

Според Герджиков Булгаргаз вече е прехвърлила вземанията от 130 млн. лв . към Българския енергиен холдинг. В свое становище холдингът е посочил, че ако Топлофикация София не започне да погасява задълженията си то те ще, бъдат прехвърлени към трето лице.

„ Притеснявам се, че това означава скрита приватизация на дружеството", посочи Герджиков.

Това е така, защото задълженията на софийското парно могат да се прехвърлят към частна фирма, която ще придобие огромно влияние върху дружеството.

Герджиков призова Енергийният холдинг да излезе с ясна позиция по казуса.