Комисията за енергийно и водно регулиране взе окончателно решение за цените на парното, топлата вода и природния газ от 1-ви октомври. Цената на топлинната енергия за четвъртото тримесечие намалява средно с 9 на сто, спрямо третото тримесечие.

На пресконференция председателят на КЕВР Иван Иванов обясни, че по-ниските цени на парното и топлата вода се дължат на поевтиняването от 1-ви октомври на природния газ с 14,26 на сто.

Оставя се резерв от около 5 на сто, целта е да не се позволи да се ощетят българските потребители на топлинна енергия, ако цената на природния газ се повиши през предстоящия отоплителен период, коментира Иванов.

В София топлоенергията поевтинява с 4,3%. С под 4% е намалението във Враца и Разград. Във Варна цената пада с малко над 1%. С по-малко от процент топлоенергията поевтинява в Бургас и Велико Търново. Единствено в Пловдив ще има поскъпване на парното и топлата вода с 0.7%.

Цената на парното в столицата през идващия отоплителен сезон ще бъде с 16,35 на сто по-ниска спрямо миналия отоплителен сезон, посочи Иван Иванов.