Цената на топлоенергията, от която зависи, колко ще даваме за парно и топла вода, от април ще бъде намалена. Това обяви членът на Комисията за енергийно и водно регулиране Димитър Димитров пред журналисти. Процентът на намаление ще е различен за различните топлофикационни дружества, но е възможно той да достигне 10%.

Конкретните проценти е възможно да излязат още днес заявиха от КЕВР.
Това става възможно поради очаквано намаление и на цената на природния газ от следващия месец. Днес този въпрос бе разглеждан на открито заседание на Комисията в присъствието на представители на Булгаргаз.

Припомняме, че дружеството предложи по-рано цената на синьото гориво да се понижи с 13.3%. На заседанието обаче Иван Иванов, който е от отдела по лицензионна дейност в Булгаргаз заяви, че дружеството не е преценило добре курса на долара (газът от Газпром се плаща в долари) и в настоящите му прогнозни разчети той е на нива от 1.66 лв. за долар.

Иванов заяви, че в момента доларът е на нива над 1.80 лв. и това може да докара нова загуба на дружеството от над 30 млн. лева.

Членът на КЕВР Димитър Димитров заяви, че няма как сега КЕВР да наруши собствените си наредби и да измени собственото искане на Булгаргаз. Така Димитров разсея надеждите на дружество намалението предложени от тях да бъде ограничено.

Припомняме, че към момента има искане й от страна на индустриалните консуматори на природен газа дори за още по-голямо намаление, което достига 22.7%. Какво ще е окончателното решение ДКЕВР ще вземе на 30 март.

Кадрови промени

Зависи кой ме предложи. Така настоящият председател на КЕВР Светла Тодорова отговори на въпрос на Money.bg дали би приела номинация да участва в новия състав на КЕВР, който Народното събрание трябва да гласува в началото на април.
В момента има "пълно мълчание по темата" допълни Тодорова.