Според първия вицепремиер и министър на финансите на Русия Алексей Кудрин, цените на петрола могат да паднат до $70 за барел. Най-вероятно обаче те ще се движат около $90 за барел. Информацията публикува РИА Новости.

„Вече съществува вероятността цените на петрола да бъдат $70 за барел. По-вероятно е цените на петрола да паднат до $90 за барел или малко по-ниско" - казал е Кудрин в сряда пред журналисти.

Сега цената на петрола е малко над $100 за барел. По мнение на експерти, световната икономическа криза неминуемо ще доведе до понижаване цените на петрола, но през зимата на 2008 - 2009 г. черното злато надали ще струва под $80 за барел.

Финансовият министър по-рано е говорил, че руският бюджет няма да усети въздействието от по-ниските цени на петрола в течение на три години, дори цените да паднат до $40 - $50 за барел.

В момента Русия и Саудитска Арабия си оспорват първото място сред световните производители на петрол с дневен добив около 10 млн. барела.

Според Кудрин, балансиран бюджет в Русия ще бъде постигнат при цена на петрола от 60 до 70 долара за барел. Проектът за федерален бюджет за 2009 г. е съставен при средна цена $95 за барел.

В сряда руската борса РТС отбелязва незначително повишение, като индексът на компаниите от сектора нефт и газ е с +0.35% нагоре. 2 часа след началото на търговията Роснефть поскъпна с 1.028%, а Газпром поевтиня с 1.128%.

В популярен материал от вчера агенция Ройтерс описа най-скъпият апартамент, който наскоро бе продаден в Москва за $99 млн. Макар месечната заплата на средния руснак да е около $700, богаташите пръскат петродолари с невиждан на запад размах.

За Русия свръх - скъпият петрол не е задължително благословение, тъй като притокът на капитали, които не могат автоматично да се впрегнат в създаване на добавена стойност, води само до ръст на инфлацията.

Цените на жилищата в Москва в някои случаи затъмняват Лондон и Манхатън. Задълбочава се неравенството в руското общество и има заплаха от нарастване на социалното напрежение.